Темпура

Продукти: 400 г филе от бяла риба, 300 г скариди, 1 морков, 3 картофа, 1 голяма глава лук; За тестото: 2 яйца, 2 кафени чашки леденостудена вода, 2 кафени чашки брашно; За соса: 4 супени лъжици соев сос, 3 супени лъжици оризово вино саке( или 3 супени лъжици бяло вино), 3 супени лъжици настърана бяла ряпа; За гарнитура: ориз и зеленчукова салата.

Месото се нарязва на парчета дебели 0,5 см. Моркова, лука и картофите се нарязват на тънки кръгчета. Приготвя се тестото като се разбият яйцата, към тях се добавя студената вода и се добавя брашното. Парчетата риба, скаридите , моркова, лука и картофа се овалват в тестото. Загрява се олиото до 180 градуса и в него се пържат продуктите. За да се получи хрупкава коричка при пърженето е нужно да има голяма температурна разлика между продуктите и олиото в което се пържи. При необходимост тестото може да се охлади като се постави в по-голям съд със кубчета лед.
След това се приготвя сос от соевия сос, виното и настърганата ряпа. Като гарнитура се използва варен ориз и салата от пресни зеленчуци.
За разнообразие могат да се използват и други зеленчуци: тиквички, карфиол, гъби.

You can leave a response, or trackback from your own site.