Ябълков пай от Масачузетс

Продукти: 250 г масло, 350 г брашно, 1 яйце, 1 чаена лъжица (5 мл) оцет, канела, 1/3 чаена чаша (70 г) захар, 1.5 кг ябълки.

Ябълките се обелват и нарязват на кубчета. Посипват се със захарта (може да се сложи повече захар, ако ябълките са кисели), канела на вкус и 2 супени лъжици (20 г) брашно. Тестото се омесва от брашното, размекнатото масло и 2 супени лъжици (20 мл) вода, в която е разбъркано половината от яйцето и оцета. Тестото се разделя на две. Точат се 2 кори – с едната се постила дъното на малка тавичка, но така, че да излиза отстрани (целта е да може да се прищипне с горната кора). Изсипват се ябълките (не е проблем, че образуват доста голям куп). Покрива се отгоре с втората кора и прищипват краищата им. Може да се украси с изрязана от тесто ябълка и листенца. Като се позапече, се намазва с жълтък и се поръсва леко с кристална захар и отново се запича до красив цвят.

Внимание, тавичката наистина трябва да е малка за да може паят да стане висок и най-добре да е алуминиева, но след изпичането трябва да се извади от нея. Не е необходимо да се подмазва, защото тестото е маслено.

You can leave a response, or trackback from your own site.