Шоколадова торта – I вид

Продукти: За блата: 140 г краве масло, 6 жълтъка, 100 г какао, 300 г пудра захар, 130 г брашно, 2 праха ванилия. За крема: 6 белтъка, 250 г захар на пясък, 100 мл вода.

На блата: Какаото, половината от захарта и водата се варят до получаване на гъста смес, която се разделя на две равни части. Маслото се разбива с останалата захар до побеляване. Към него се прибавят постепенно жълтъците, половината от сместа, брашното и ванилията. Всичко се разбърква леко и се изсипва в по-голяма тортена форма (може дъното на електрическа тенджера), застлана с хартия. Пече се в умерена фурна. Останалата половина от сместа се слага в крема. На крема: Белтъците се разбиват с една супена лъжица захар на гъст сняг. От останалата захар и водата се прави сироп. Когато сиропът се сгъсти, се излива на тънка струя в белтъците с интензивно бъркане. Прибавя се останалата (заделената) смес от блата. Всичко се разбърква много добре.
Блатът се разрязва хоризонтално на две половини и между тях се слага крем. Отгоре и встрани тортата се намазва с крем и се набожда с препечени бадеми.

You can leave a response, or trackback from your own site.