Торта с белтъци – суха

Продукти: За блата: 15 белтъка, 900 г захар на пясък, 120 г смлени орехи, 50 г счукани орехи, 1 прах ванилия. За крема: 15 жълтъка, 150 г захар, 300 г краве масло, 1 прах ванилия.

На блата: Разбиват се на топло на сняг 10 белтъка с 8 кафени чашки захар. От тази смес се изпичат две платки в тортена форма, застлана с хартия. Пекат се в слаба фурна. Другите 5 белтъка се разбиват на сняг с останалата захар, след това се прибавят орехите – смлените и счуканите. Сместа се изсипва в тортена форма, застлана с хартия. Пече се в умерена фурна. Така се получават три изпечени платки – две светли и една орехова (по-тъмна). На крема: Жълтъците се разбиват със захарта на топло до сгъстяване. Маслото се разбива много добре и към него се прибавят изстиналите жълтъци. Всичко се разбърква много добре и се прибавя ванилията.
Платките се нареждат по следния начин: светла платка – отгоре крем, тъмна платка – пак крем, и най-отгоре светла платка. Така тортата престоява едно денонощие. При слепването на платките върху крема може да се прибави натрошен крокант. Отгоре тортата се намазва с крем и се украсява по желание.

You can leave a response, or trackback from your own site.