Торта “Каролина”

Продукти: За блата: 9 яйца, 180 г брашно, 150 г захар, 1 прах ванилия. За крема: 1/2 л прясно мляко, 2 супени лъжици брашно, 250 г краве масло, 120 г пудра захар, крокант. За карамела: 300 г захар, вода.

На блата: Жълтъците се разбиват с част от захарта до побеляване. Отделно се разбиват белтъците на сняг, като към тях се прибавя постепенно (малко по малко) останалата захар – до образуване на плътна пяна. Смесват се белтъците с жълтъците и на тънка струя – при непрекъснато бъркане – се прибавят брашното и ванилията. Сместа се изсипва в тортена форма, застлана с хартия. Пече се в умерена фурна. На крема: Млякото се сварява с брашното на гъста смес. Маслото се разбива със захарта до побеляване и към него се прибавя по малко от изстиналата смес. Всичко се разбърква добре. На карамела: Захарта се карамелизира с малко вода (1/2 кафейна чашка), след което се изсипва в леко намазана с масло тавичка. Като изстине, начуква се на дребно в хаванче.
Тортата се разрязва хоризонтално на два равни пласта. Първият пласт се намазва с крем, върху който се поръсва крокант. Поставя се и вторият пласт. След това тортата се намазва отгоре и встрани с крем и се поръсва с останалия крокант.

You can leave a response, or trackback from your own site.