Пудинг с ябълки

Продукти за една доза: 1 чаена чаша пудра захар, 4 яйца, 11/2 чаена чаша стрити бисквити, 1 кафена чашка прясно мляко, 1/2 чаена чаша растително масло (или разстопено прясно масло), 4 ябълки, 1 супена лъжица стафиди, 2 супени лъжици счукани орехови ядки, настърганата кора и сокът от 1/2 лимон, 1 чаена лъжичка канела, 6 супени лъжици кристална захар за карамела.

В съда, в който ще се пече пудингът, се загрява на сухо до светлокафяво оцветяване кристалната захар и с получения карамел се обливат стените на съда.
Обелените и почистени ябълки се настъргват и леко се изстискват, след което се смесват със стафидите, ореховите ядки, канелата, кората и сока на лимона.
Жълтъците се разбиват с пудрата захар до побеляване и към тях при непрекъснато разбъркване се прибавя последователно по малко от бисквитите и от млякото, а след това – мазнината и ябълките. Накрая внимателно се примесват разбитите на твърд сняг белтъци. Сместа се изсипва в облетия с карамела съд и се пече 10 минути в силно загрята фурна (220-250 С), а след това при умерена температура (180-200 С) още 30 минути. Като поизстине, пудингът се обръща в подходящ съд и се порционира.

You can leave a response, or trackback from your own site.