Портокалова тока

Продукти: За блата: 8 яйца, 150 г захар, 200 г смлени бадеми, 30 г галета, сок и кора на 1 портокал. За крема: 40 г брашно, 1/2 л прясно мляко, 60 г захар на пясък, 40 г пудра захар, 125 г краве масло, 3 жълтъка, 1 прах ванилия, 1 портокал (кората, настъргана за крема, плодът за пълнеж).

На блата: Жълтъците се разбиват с 3/4 чаша захар до побеляване. Прибавят се сокът и кората на портокала, смлените бадеми, галетата и накрая белтъците, разбити на сняг с останалата захар. Всичко се разбърква много добре и се изсипва в тортена форма, намазана с масло и застлана с хартия. Пече се в умерена фурна. На крема: Смесват се млякото, брашното, жълтъците и захарта на пясък. Сваряват се до сгъстяване. Маслото се разбива с пудрата захар до побеляване и към него се прибавя постепенно изстиналият крем, след което се прибавят кората на портокала и ванилията. Всичко се разбърква добре.
Изпеченият блат се разрязва хоризонтално на два пласта. Първият пласт се намазва с крем и върху него се нареждат кръгли резени от портокала. Покрива се с другия пласт, който се намазва отгоре с останалия крем. По желание тортата може да се намаже отгоре с разбита сметана и да се наредят резени от портокал.

You can leave a response, or trackback from your own site.